Terug naar overzicht
Alle regelingsinformatie
Let op: u hebt de doelgroep gewijzigd. De informatie kan anders zijn.
- Over deze regeling
-
Aanvullende vaste vergoeding
-
Pilot: Duurzaam herstel
- Schade aan mestkelder
-
Extra informatie
Schade aan gebouwen en objecten
Trillingssterkte
Bevingen door gaswinning veroorzaken trillingen. Voor elk adres is dat weer anders en afhankelijk van onder meer de afstand tot het epicentrum van de beving en de kracht van de beving. Het IMG berekent hoe zwaar de trillingen zijn geweest op een adres. U kunt dat op deze pagina ook zelf bekijken.
Trillingssterkte bepalen voor het gebied waar het bewijsvermoeden geldt
Bevingen door gaswinning veroorzaken trillingen. Als deze trillingen zwaar zijn, kunnen ze schade veroorzaken aan woningen en gebouwen. In de regelgeving is bepaald dat het bewijsvermoeden geldt in het gebied waar een trilling van 2 mm/s is geweest. Bij een trilling lager dan 2 mm/s is kans op schade als gevolg van aardbeving kleiner dan 1:10.000. Om het gebied te bepalen waarin wij schade vergoeden, gebruiken wij de zogeheten trillingstool. Daarnaast is in de regelgeving aangegeven dat het bewijsvermoeden ook geldt 6 km vanaf het Groningenveld of de gasopslag Norg of Grijpskerk.
Het bepalen van trillingssterkte voor het toekennen van schadevergoeding
Het bewijsvermoeden is alleen weerlegd als een deskundige een andere oorzaak dan mijnbouw kan aanwijzen. Kan een deskundige geen andere oorzaak aanwijzen, dan wordt de schade volledig vergoed. Ook als aardbevingen maar een kleine kans op schade kunnen veroorzaken. Bijvoorbeeld een kans op schade van één op de duizend gebouwen.
Als een schade een andere oorzaak dan mijnbouw heeft, kunnen trillingen de schade verergeren. Een trilling kan er namelijk voor zorgen dat een scheur die er al was, langer wordt. Op basis van wetenschappelijke inzichten heeft het IMG grenswaarden bepaald wanneer trillingen de schade kunnen verergeren. De deskundige gebruikt de trillingsstool om te bepalen of de grenswaarde is overschreden. Dit zorgt er onder andere voor dat in de kern van het aardbevingsgebied bijna alle schades worden vergoed die door mijnbouw zouden kunnen ontstaan. Ook als een andere oorzaak dan mijnbouwschade waarschijnlijker is.
Vaststellingsovereenkomst
Aanvragers die gekozen hebben voor een (aanvullende) vaste vergoeding of herstel sluiten een vaststellingsovereenkomst. Met die overeenkomst wordt de afspraak gemaakt dat alle (fysieke) schade is afgehandeld. Als er een nieuwe beving is geweest van 5 mm per seconde of meer kan een nieuwe aanvraag voor vergoeding van fysieke schade worden gedaan. Om te bepalen er een beving van 5 mm/s of meer is geweest na het sluiten van de vaststellingsovereenkomst wordt de trillingstool gebruikt.
Onderzoek naar correcte werking trillingstool
Begin 2022 is de trillingstool nog eens onderworpen aan een extra onderzoek naar de correcte werking en de juiste resultaten. Bekijk het verslag van het onderzoek naar correcte werking en juistheid resultaten trillingstool Atabix.
Rekenmethode
We berekenen de trillingssnelheid met een wetenschappelijke rekenmethode (Bommer e.a. 2019). Een panel van deskundigen heeft in januari 2019 geadviseerd deze methode te gebruiken.