Verder naar inhoud
Terug naar overzicht

28 juni 2024

“Er zitten eeuwen geschiedenis in dit huis”

Als je in een van de oudste huizen van de provincie Groningen woont, zoals Carola en Franke Koksma, moet je niet gek opkijken van wat er achter de muren en onder de vloeren tevoorschijn komt. Hun pastorie in Leens gaf al middeleeuwse kloostermoppen prijs, een heilig wasbekken, balken uit 1541 en, helaas, ook aardbevingsscheuren. De afhandeling van hun schadeaanvraag staat nu op pauze, omdat ze eerst meer duidelijkheid willen over het besluit van het IMG.

Bijzondere gebouwen met een bijzonder verhaal

Door de hele provincie Groningen staan bijzondere panden die de geschiedenis van Stad en ommeland vertellen. Huizen en openbare gebouwen die met zorg worden bewoond, beheerd en hersteld om ze voor volgende generaties te behouden. Voor de verhalenserie 'Bijzondere gebouwen met een bijzonder verhaal' spraken we met de eigenaren over de geschiedenis van hun pand, hun ervaringen met de afhandeling van aardbevingsschade, en over slimme oplossingen voor herstel. 

De pastorie van Leens

Het nieuwste artikel in de serie is het verhaal van Franke en Carola over hun 800 jaar oude pastorie. Benieuwd naar de geschiedenis van het huis en de aanpak van de bevingsschade? Lees dan hier verder.

Vertel ook uw verhaal

Bewoont of beheert u een bijzonder en/of monumentaal pand, heeft u aardbevingsschade gehad en wilt u uw verhaal delen? Stuur dan een mail naar redactie@schadedoormijnbouw.nl.