Waardedaling
Over deze regeling
Eigenaren kunnen een vergoeding krijgen als hun woning of bedrijfspand minder waard is geworden doordat het pand in een gebied staat waar aardbevingen voorkomen. Dit geldt voor verkochte en voor onverkochte panden.
Wat houdt deze regeling in?
- U vraagt een vergoeding aan voor het minder waard worden van uw woning, bedrijfspand of zakelijk object zonder woonbestemming.
- Het IMG kijkt of u voldoet aan de voorwaarden en berekent voor u of er sprake is van waardedaling.
Bekijk de animatie over de waardedalingsregeling voor woningen in het Nederlands of Gronings.
Extra informatie
Waardedaling niet-woningen - Objecten
Voor deze regeling gebruiken we de term “object”, omdat het niet alleen om een gebouw hoeft te gaan.
Meer over Waardedaling niet-woningen - ObjectenWaardedaling woningen - De methode op hoofdlijnen
Het bepalen van de waardedaling van woningen door aardbevingen is niet eenvoudig. De uitdaging is dat bepaald moet worden hoe de koper van een woning de ligging in het aardbevingsgebied zou laten meewegen in de prijs die hij of zij bereid is voor een woning te betalen. Een taxateur zou hiervoor normaal gaan kijken hoeveel vergelijkbare woningen die niet in het aardbevingsgebied liggen, waard zijn. Het probleem is echter dat de meeste vergelijkbare woningen in de buurt zijn gelegen en dat die woningen natuurlijk ook in waarde zijn gedaald doordat ze in het aardbevingsgebied zijn gelegen.
Meer over Waardedaling woningen - De methode op hoofdlijnenWaardedaling woningen - Onderzoek naar de methodes
Er zijn verschillende methodes ontwikkeld om waardedaling te kunnen berekenen. Een aantal van die methodes is ook wetenschappelijk verantwoord. Maar wat is nu de beste, meest wetenschappelijke en rechtvaardige manier om dat waardeverschil te bepalen? Om dit te bepalen, is een onafhankelijke, specialistische adviescommissie in het leven geroepen; de Adviescommissie waardedaling.
Meer over Waardedaling woningen - Onderzoek naar de methodesWaardedaling woningen - Onderzoek naar de methodes: Afwegingen bij methode Invisor
De berekening van waardedaling van woningen door bodembeweging door gaswinning in het Groningenveld is bijzonder ingewikkeld. Het IMG is om deze reden door de Adviescommissie waardedaling geadviseerd over met welke van de beschikbare methodes de waardedaling het meest betrouwbaar kan worden bepaald. In deze adviezen kwam het onderzoek van het onafhankelijke wetenschappelijke onderzoeksbureau Atlas voor gemeenten ruimschoots het beste uit de bus. Omdat meer recent ook een onderzoek beschikbaar is gekomen van het bureau Invisor, heeft het IMG ook over haar methode een advies gevraagd aan de Adviescommissie waardedaling. De methode van Invisor is evenwel niet bruikbaar gebleken, zodat het IMG ervoor heeft gekozen om de methode van Atlas voor gemeenten toe te gaan passen. In dit verhaal lichten we dat toe. Ook gaan we in op eventuele, toekomstige verandering van inzicht.
Meer over Waardedaling woningen - Onderzoek naar de methodes: Afwegingen bij methode InvisorWaardedaling woningen - Keuze voor de methode
Om te kunnen besluiten over aanvragen tot vergoeding van waardedaling van woningen in Groningen is een methode nodig. Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft daarbij bepaald dat het alleen gerechtvaardigd is om waardedaling van onverkochte woningen te vergoeden als de methode die daarvoor gehanteerd wordt redelijk en doelmatig is. Doelmatig betekent ook dat het vergoeden van de waardedaling uitvoerbaar moet blijven; dat is niet het geval indien dit zou betekenen dat tienduizenden woningen zouden moeten worden getaxeerd.
Meer over Waardedaling woningen - Keuze voor de methodeWaardedaling woningen - De omvang van het gebied bepalen
Een van de meest ingewikkelde vraagstukken om toe te lichten, is het bepalen van het waardedalingsgebied. Vooral de wijze waarop in de methode wordt gerekend met het percentage woningen dat in een postcodegebied erkende mijnbouwschade had. We gaan er daarom op deze plek nog wat dieper op in. In het besef dat het mogelijk niet voldoende zal zijn om dat louter met een tekst toe te lichten.
Meer over Waardedaling woningen - De omvang van het gebied bepalenWaardedaling woningen - De verschillen binnen het gebied bepalen
Met een vergelijking van verkoopprijzen van woningen binnen en buiten Groningen is een gebied bepaald waar sprake is van waardedaling of verminderde waardeontwikkeling. Uiteraard loopt de mate waarin de waardedaling is opgetreden ook binnen dit gebied sterk uiteen. De gebruikte methode moet geschikt zijn om te bepalen hoe groot de waardedaling per woning is. In de methode van Atlas voor gemeenten wordt hierbij aangeknoopt bij het aantal bevingen met een bepaalde sterkte, omdat die uiteindelijk lijken te bepalen hoe groot de waardedaling in de verschillende delen van het gebied zijn.
Meer over Waardedaling woningen - De verschillen binnen het gebied bepalenWaardedaling woningen - WOZ als grondslag
Onderdeel van de gehanteerde methode is het gebruik van de WOZ-waarde met peildatum 1 januari 2021 als grondslag voor de berekening.
Meer over Waardedaling woningen - WOZ als grondslagWaardedaling woningen - Als een huis verkocht is
De Waardedalingsregeling gaat over woningen in Groningen en een klein deel van Drenthe (Aa en Hunze). Ongeveer negentig procent van die woningen is nog in bezit bij de eigenaren die de woning al op 16 augustus 2012 (de dag van de grote beving van Huizinge) hadden. In dat geval wordt de vergoeding berekend aan de hand van de WOZ-waarde met peildatum 1 januari 2021. De verwachting is dat voor de meeste van deze eigenaren de Waardedalingsregeling eenvoudig en snel tot schadevergoeding leidt. Er zijn echter uitzonderingen. Een van de meest voorkomende is de situatie waarin een huis verkocht is.
Meer over Waardedaling woningen - Als een huis verkocht isWaardedaling woningen - De berekening doen
Het uitrekenen van de schade door waardedaling of verminderde waardeontwikkeling is bepaald niet eenvoudig. Daarom doen wij dat voor u.
Meer over Waardedaling woningen - De berekening doenDe vergoeding waardedaling is eenmalig
De Waardedalingsregeling leidt tot een schadevergoeding die 'finaal' is. Dat wil zeggen dat daarmee alle schade door waardedaling of verminderde waardeontwikkeling is afgehandeld. Dit geldt zowel voor de waardedaling zoals die op 1 januari 2021 was, als eventuele veranderingen in die waardedaling in de periode na die datum. De vergoeding voor de waardedaling is eenmalig en volledig.
Meer over De vergoeding waardedaling is eenmaligPercentages waardedaling woningen
In het onderstaande overzicht staat per gemeente de postcodes weergegeven waar het IMG schade door waardedaling of verminderde waardeontwikkeling vergoedt. Als uw postcode ertussen staat, kunt u vervolgens zien met welk percentage waardedaling wij rekenen. Het overzicht biedt een indicatie. Pas bij een besluit op een aanvraag is zeker of en hoeveel schadevergoeding wordt toegekend.
Meer over Percentages waardedaling woningenPostcodes en percentages tegemoetkoming NAM
U ziet hier de huidige postcodes en de postcodes die op 1 januari 2023 zijn toegevoegd aan het waardedalingsgebied.
Meer over Postcodes en percentages tegemoetkoming NAMAlgemene vragen over waardedaling woningen en de procedure
Op deze pagina vindt u antwoord op vragen over wat waardedaling is, waarom er soms geen woningen in een overzicht staan, wanneer u een besluit kunt verwachten.
Meer over Algemene vragen over waardedaling woningen en de procedureVragen bij de procedure - Rekenen met de woningwaarde
De woningwaarde vormt een belangrijk onderdeel van de berekening van waardedaling van woningen. U wordt gevraagd tijdens de procedure die woningwaarde te controleren. Mogelijk heeft u daar vragen over. We hebben ze hier voor u onder elkaar gezet.
Meer over Vragen bij de procedure - Rekenen met de woningwaardeVragen bij de procedure - Bijzondere situaties bij waardedaling
Op deze pagina vindt u antwoorden op vragen over bijvoorbeeld wie de aanvraag doet als de eigenaar is overleden, als er sprake is van meerdere panden op een perceel of als u al waardedaling heeft geclaimd bij de NAM.
Meer over Vragen bij de procedure - Bijzondere situaties bij waardedaling