Terug naar overzicht
Alle regelingsinformatie
Let op: u hebt de doelgroep gewijzigd. De informatie kan anders zijn.
- Over deze regeling
-
Maatwerk met onderzoek naar oorzaak schade
-
Aanvullende vaste vergoeding
-
Pilot: Duurzaam herstel
- Schade aan mestkelder
-
Extra informatie
Schade aan gebouwen en objecten
Schade-opname en adviesrapport
Als uw schademelding afgehandeld wordt via maatwerk, komt er een opname om de schade te bepalen. De uitkomst wordt verwerkt in een rapport door een onafhankelijke deskundige.
In het kort
- Er komt een opnemer langs die zowel binnen als buitenom het gebouw de schade opneemt.
- De schade wordt vastgelegd en beoordeeld in een rapport.
- Dat rapport is een advies van onze onafhankelijke deskundige.
- U ontvangt het rapport en kunt erop reageren.
Hoe werkt de opname?
De schade wordt volgens een vaste aanpak opgenomen door een schade-opnemer. Hij of zij begint bij de buitenkant van het gebouw en gaat daarna naar binnen. De opnemer zet alle schades op de foto en zet er een beschrijving bij, zoals de lengte van een scheur. Ook noteert hij kenmerken over de omgeving en het gebouw.
Tijdens de opname vindt geen beoordeling van de oorzaak van de schades plaats. De schade-opnemer kan dus niet aangeven of de schades veroorzaakt zijn door mijnbouw en of u een vergoeding krijgt.
Een schade-opname duurt ongeveer 2 uur. Dit hangt af van de grootte van het gebouw en de hoeveelheid schade. Bij het maken van een afspraak geven wij aan hoe lang een opname bij u duurt. Als er schade is op moeilijk bereikbare plekken, dan is het belangrijk dat vooraf aan te geven. Ook is het handig dat u van tevoren bijvoorbeeld kasten en schilderijen weghaalt, als daar schade achter zit.
Welke schades worden bekeken?
Tijdens de eerste opname wordt niet alleen gekeken naar de schades die u heeft gemeld. De opnemer gaat de hele woning door om te kijken of er nog meer schades zijn. Zo is bij een nieuwe melding duidelijk welke schade al beoordeeld is, welke schade verergerd is en welke schade nieuw is.
Bij een volgende opname wordt tijdens de opname alleen gekeken naar de schades die u in de schademelding heeft aangegeven. Zorg daarom dat u volledig bent in uw schademelding.
Bij een schade-opname wordt niet gekeken naar de fundering van het gebouw.
Als er speciale deskundigheid nodig is
Als u schade meldt aan een monument, kerk, agrarisch bedrijf of ander bijzonder gebouw, dan houden wij daar bij de opname rekening mee. Er komt dan een deskundige langs die specialistische kennis heeft van het type gebouw. De opname duurt bij dit soort gebouwen ook langer dan bij bijvoorbeeld een woning.
Bij mestkelders vindt er geen opname plaats. De schade wordt dan bepaald door onderzoek van een deskundige naar de mestboekhouding en de instroom van grondwater.
Het adviesrapport
Met de informatie van de schade-opname maakt een onafhankelijke deskundige een rapport. Dit rapport is een advies van de deskundige aan ons. Wij kunnen nog afwijken van dit advies.
Beoordeling oorzaak
In het adviesrapport staat een omschrijving en foto’s van de schade. De deskundige geeft in het rapport een beoordeling over de oorzaak van de schade. Daarnaast maakt hij een berekening van de kosten van herstel van de schade.
Uw reactie op het adviesrapport
Als het adviesrapport klaar is, controleren wij of het rapport duidelijk en volledig is. Daarna sturen wij u het rapport toe.
Als u dat wilt, kunt u reageren op het rapport. Wij noemen dat een Een zienswijze is een reactie op een adviesrapport van een onafhankelijke deskundige of een reactie op de door de Commissie voorgestelde deskundige. De eerstgenoemde zienswijze moet ingediend worden binnen twee weken na ontvangst van het adviesrapport. Er kan wel verlenging worden aangevraagd. . U heeft daarvoor 2 weken de tijd. Reageert u niet? Dan gaan wij na 2 weken verder met het beoordelen van uw aanvraag. U kunt ons ook laten weten dat u akkoord gaat met het rapport. Dan gaan wij direct verder met de afhandeling van uw aanvraag.
Herstel in natura
Heeft u aangegeven dat u geïnteresseerd bent in Herstel in natura? Dan nemen we na verzending van het adviesrapport contact met u op. Wij weten dan of uw dossier geschikt is.