Nieuwe aanpak schadeafhandeling
Nog geen bericht gekregen?
Als u nog geen brief heeft gehad, dan kunt u nog geen keuze maken over de afhandeling van uw schade. Staat uw aanvraag op pauze, en haalt u deze zelf van de pauze af? Dan krijgt u voor uw lopende aanvraag geen besluit op basis van het nieuwe beleid.
Hier kunt u alvast meer lezen over de nieuwe aanpak en de keuze die aanvragers krijgen:
-
Ik heb nog geen bericht ontvangen. Wat gebeurt er als ik mijn aanvraag van pauze haal?
U ontvangt dan een besluit op basis van het huidige beleid. Als u een aanvraag heeft gedaan voor maatwerk, ontvangt u een besluit op basis van de maatwerkprocedure. Voor een aanvraag voor de vaste vergoeding ontvangt u een besluit op basis van de oude voorwaarden.
Als u zelf uw aanvraag van pauze haalt, betekent dit niet dat u eerder een keuze kunt maken.
-
Heeft de pauze van mijn dossier impact op het berekenen van de wettelijke rente?
De wettelijke rente wordt óók berekend over de periode dat een besluit over de aanvraag wordt aangehouden. Dus ook voor de periode waarin het dossier is gepauzeerd.
-
Betekent de start van de afhandeling van de lopende aanvragen dat aanvragen niet meer gepauzeerd kunnen worden?
Doordat er meer duidelijkheid is over het nieuwe beleid, kunnen we aanvragers keuzes voor het afhandelen van hun aanvraag aanbieden. We bieden daarom niet meer de mogelijkheid om een aanvraag op pauze te zetten.
Wilt u de voorlopige keuze voor daadwerkelijk herstel maken? Dan betekent dit dat u wacht op de uitwerking daarvan. U stemt dan in met het opschorten (bij een aanvraag) of verlengen (bij bezwaar) van de beslistermijn. Dit betekent dat het doorlopen van de beslistermijn tijdelijk wordt onderbroken. Deze gaat weer lopen als u uw definitieve keuze maakt.
-
Waarom kon mijn aanvraag gepauzeerd worden?
Het kabinet heeft 25 april 2023 voorstellen gedaan om schade anders af te handelen. We hebben aanvragers met een lopende of nieuwe aanvraag de mogelijkheid gegeven hun aanvraag te pauzeren. Pauzeren betekende dat we geen besluit namen op een aanvraag in afwachting van meer duidelijkheid over het nieuwe beleid. Hiervoor is gekozen, omdat we nog niet wisten of het nieuwe beleid zou leiden tot een gunstigere situatie voor de aanvrager.
-
Mijn woning is al jaren geen winkel (of andere dubbelfunctie) meer. Hoe kan ik dit bewijzen?
Dat is geen probleem. U hoeft zelf niets te bewijzen. Wij hebben een onafhankelijke taxateur gevraagd om de waarde van uw woongedeelte vast te stellen. Dit doet de taxateur aan de hand van het WOZ-taxatierapport.
-
Mijn bedrijf is in huis gevestigd (bijvoorbeeld in een kamer waar een kantoor van is gemaakt). Kan ik dan toch een vergoeding krijgen via deze regeling?
Of uw zakelijke object in aanmerking komt, is mede afhankelijk van de WOZ Soort-Objectcode van uw object. U kunt de quickscan invullen om te zien of uw object en Soort-Objectcode voor een vergoeding in aanmerking komt. Als de Soort-Objectcode erop wijst dat uw object een zakelijke functie en woonfunctie heeft, vragen wij een externe deskundige om advies over de verhouding wonen/niet wonen. Als maar een klein deel van het object een niet-woning is, zal uw object als volledige woning gezien worden. U kunt dan een aanvraag indienen voor de regeling waardedaling woningen.
-
Ik bezit een bijzonder object (bijvoorbeeld een kerk) en gebruik dit voor mijn onderneming. Kan ik dan wel een aanvraag indienen?
Het ligt aan de WOZ Soort-Objectcode van het object. Dit is een code die door de gemeente wordt gegeven bij de taxatie in het kader van de WOZ-waarde. Dus als een kerk een winkelfunctie heeft, én ook de WOZ-soort objectcode die daarbij hoort, komt het object voor vergoeding in aanmerking. U kunt op de website de quickscan invullen om te zien of uw object mogelijk in aanmerking komt voor een vergoeding voor waardedaling.
-
Waar vind ik de WOZ Soort-Objectcode?
Deze vindt u in het WOZ taxatieverslag. Uw gemeente stuurt u een WOZ beschikking van uw zakelijke object. Het WOZ taxatieverslag wat daarbij hoort, kunt u bij uw gemeente opvragen.
-
De bestemming van een pand is gewijzigd (van niet wonen naar wonen of andersom). Wat betekent dat voor mijn aanvraag?
We kijken naar de bestemming van het pand op het moment van verkoop. Als het pand niet verkocht is of als er een bestemmingswijziging is geweest, kijken we naar de peildatum 1 januari 2022. Wij controleren dan of er niet twee keer (dus onder beide regelingen voor waardedaling) een vergoeding wordt betaald voor hetzelfde pand.