Vergoeding voor overlast ‘lang wachten’

26-04-2019

Schademelders krijgen 350 euro extra overlastvergoeding als ze meer dan een jaar moeten wachten op een besluit van de TCMG. Voorwaarde is dat er sprake moet zijn van toegekende mijnbouwschade.

Verwachting is dat een groep van zeker 8.000 schademelders deze extra vergoeding zal gaan krijgen. Bij ruim 1.000 van de reeds genomen besluiten moesten schademelders al meer dan een jaar wachten en was er sprake van toegekende mijnbouwschade. Zij krijgen de extra overlastvergoeding met terugwerkende kracht uitgekeerd. Zij hebben met terugwerkende kracht recht op de extra overlastvergoeding.

Erkenning van extra overlast

“We hebben ruim een jaar nodig gehad om op stoom te komen. Een grote groep schademelders heeft daar overlast van. Met deze extra vergoeding willen we dat erkennen en hen daarom deze tegemoetkoming doen”, zegt voorzitter Bas Kortmann van de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen.

Terugdringen stuwmeer

Sinds enkele maanden worden er structureel meer schademeldingen afgehandeld dan er binnen komen. Eind dit jaar zal een belangrijk deel van het stuwmeer zijn weggewerkt. De wachttijd tot een besluit zal dan in de meeste gevallen zijn teruggelopen. Daarmee is de extra overlastvergoeding tegen die tijd nauwelijks nog van toepassing, zo is de verwachting.

Een rekenvoorbeeld tot 1.035 euro

Als er sprake is van mijnbouwschade en het besluit liet meer dan een jaar op zich wachten, dan is er recht op 95 euro voor het thuisblijven voor de schadeopname, minimaal 250 euro reguliere overlastvergoeding en 350 euro extra ‘wachtvergoeding’. Als iemand kiest voor het doen van schadeherstel, komt er nog 150 euro vergoeding voor schoonmaakkosten bij en 190 euro voor thuisblijven bij schadeherstel. Dat telt op tot 1.035 euro aan vergoedingen van bijkomende kosten en overlast.

Voortaan standaard uitkeren

Deze (en andere) vergoedingen voor bijkomende kosten en de overlastvergoeding moesten altijd worden aangevraagd. De Commissie heeft nu ook besloten dat vanaf 1 mei bij een besluit waar mijnbouwschade wordt toegekend, standaard de thuisblijfvergoeding wordt uitgekeerd, de standaard overlastvergoeding als ook de extra overlastvergoeding als het besluit meer dan een jaar op zich liet wachten. Deze komen naast de schadevergoeding en wettelijke rente daarover gerekend vanaf het moment van ontstaan van de schade.

Groep ‘terugwerkende kracht’

Voor de groep van circa 1.000 schademelders waar tussen 19 maart 2019 en 1 mei 2019 al een besluit is genomen waar meer dan een jaar over is gedaan, is er ook recht op extra overlastvergoeding. Wel geldt een iets andere administratieve aanpak. Wie zelf al overlastvergoeding aanvroeg, hoeft niets te doen. Daar wordt de extra overlastvergoeding overgemaakt. Wie zelf nog geen overlastvergoeding aanvroeg, moet alsnog overlastvergoeding aanvragen om de extra overlastvergoeding te kunnen ontvangen. Dat kan hier.

Duizenden wachten nog

De TCMG startte op 19 maart 2018. Op die datum kwamen er 13.427 schademeldingen binnen die nog bij CVW waren ingediend. Sindsdien komen er wekelijks gemiddeld 150 nieuwe bij. Het totaal aantal schademeldingen is zodoende nu ruim 22.000. Voor toekenning van de extra overlastvergoeding wordt gerekend vanaf het moment dat TCMG de schadeafhandeling startte. Er zijn sindsdien 7.185 besluiten genomen over schadevergoeding, waarvan er dus ruim 500 besluiten na meer dan een jaar werden genomen.

Overlast van procedure

Net als de al beschikbare overlastvergoeding, komt de extra overlastvergoeding niet in de plaats van een schadeclaim voor immateriële schade voor het leed dat de gaswinning veroorzaakt. De TCMG heeft niet de bevoegdheid dergelijke immateriële schadevergoeding toe te kennen. De overlastvergoeding is puur bedoeld voor de overlast van de schadeprocedure van TCMG zelf.

Naast ingebrekestelling

De wachttijd van een jaar valt binnen de beslistermijn van 15 maanden die de TCMG hanteert. De TCMG is gehouden binnen 15 maanden te beslissen over een aanvraag. Als dat niet lukt, en de TCMG verlengt dat niet, staat de mogelijkheid voor alle burgers en bedrijven open om TCMG hiervoor in gebreke te stellen. Waardoor de TCMG een dwangsom kan verbeuren.

Reacties

Member for

50 jaar 5 maanden

Ingediend door Anoniem (niet gecontroleerd) op vr, 26/04/2019 - 08:44

Permalink

26-04-2019 08:44
Das mooi
Das mooi. Langzaam keert schip van wal. Nou nog die nepdeskundigen en verlengstukken van de bureaucratie (woonbegeleiders) de deur uit sturen en een eenvoudig aannemersmodel daarvoor in de plaats, dan gaat de vlag hier uit. Dan komen we echt ergens. Een aantal van die woonbegeleiders omzetten in de naam regelmiepen. Fuctieomschrijving kan zo mee.

Member for

50 jaar 5 maanden

Ingediend door Anoniem (niet gecontroleerd) op vr, 26/04/2019 - 13:09

Permalink

26-04-2019 13:09
Groninger
Leuk maar je schiet er nu niks mee op.
En het geeft jullie alleen maar een reden om rustig aan te doen, want ja je krijgt nu extra vergoeding voor extra lang wachten.
Het zou beter zijn om naast de extra vergoeding.
Voor elke wk dat het langer duurt 350 eu extra te geven per week vanaf vandaag.
Misschien dat het dan een keer wordt opgelost.
Want dit zijn zoethoudertjes om ons rustig te houden.

Member for

1 jaar 5 maanden

Ingediend door Nathalie op vr, 26/04/2019 - 16:04

Als antwoord op door Anoniem (niet gecontroleerd)

Permalink

26-04-2019 16:04
Nathalie, TCMG
Het bedrag drukt uit dat we erkennen dat er overlast is dat de procedure lang duurt. We beseffen dat het vooral een tegemoetkoming is. Overigens krijgt u bij mijnbouwschade wettelijke rente gerekend over het schadebedrag vanaf het moment dat de schade is ontstaan.

Member for

50 jaar 5 maanden

Ingediend door Anoniem (niet gecontroleerd) op do, 09/05/2019 - 15:41

Als antwoord op door Nathalie

Permalink

09-05-2019 15:41
RW
Van die €350 x aantal uitbetalingen kunnen ook capabele mensen worden ingezet. Op die manier kunnen gedupeerden geholpen worden in plaats van afgezet met een kratje boodschappen.

Member for

50 jaar 5 maanden

Ingediend door Anoniem (niet gecontroleerd) op vr, 26/04/2019 - 16:50

Permalink

26-04-2019 16:50
Luuk Knol
Wat ook niet helpt, is dat wij dit soort zaken uit de krant moeten vernemen, en niet van de zaakbegeleider, die ons net gister gebeld heeft over de totaal onbegrijpelijke stagnatie in ons vrij eenvoudige geval. En die niet meer te melden heeft dan een verzameling algemeenheden, als dat het druk is, dat iedereen zijn best doet, etcetera. Maar niet waarom die expert zo miereneukerig probeert schades tot niet aardbevingsgerelateerd te typeren, in hetzelfde geval waarin een NAM expert eerder zonder discussie wel aardbevingen als mogelijke oorzaak erkende. Zo’n contact heeft toch geen enkele zin?!

Member for

50 jaar 5 maanden

Ingediend door Anoniem (niet gecontroleerd) op za, 27/04/2019 - 18:04

Als antwoord op door Anoniem (niet gecontroleerd)

Permalink

27-04-2019 18:04
Gert Ludens
Mierenneukerij is inderdaad de juiste woordkeuze voor TMCG. Het traineren, tijdrekken, controledwang en wantrouwen heeft inmiddels alweer het vertrouwde NAM, CVW geurtje gekregen met bijbehorende frustratie aan degene die schade heeft . Cultuurtje gaat gewoon weer mee naar de TCMG. Wat een blamage. Stop met deze frustrerende ellende.

Member for

2 jaar 2 maanden

Ingediend door Cor Winkel op zo, 28/04/2019 - 19:46

Als antwoord op door Anoniem (niet gecontroleerd)

Permalink

28-04-2019 19:46
Cor, TCMG
Spijtig te horen dat u onze werkwijze zo ervaart. Het enige dat we dagelijks proberen te doen is rechtvaardig, ruimhartig en voortvarend te werk gaan. Dat kost tijd en schiet zeker nog niet snel genoeg op. Daarom compenseren we de overlast, waarbij het onze intentie blijft de schade zo spoedig mogelijk af te handelen.

Member for

50 jaar 5 maanden

Ingediend door Anoniem (niet gecontroleerd) op zo, 28/04/2019 - 23:19

Als antwoord op door Cor Winkel

Permalink

28-04-2019 23:19
Gert Ludens
Zo komt het vandaag de dag niet bij mij over. Even denken:
Rechtvaardig, nee man achterdochtig.
Ruimhartig, niet wat schade betreft. Ver en ver onder de maat.
Voortvarend, lijkt meer vertragend.
Compenseren overlast? Begin eens met voorkomen. Ik hoef jullie geld niet. Ik wil dat de schade goed wordt hersteld.

Ben ongelooflijk kwaad op jullie. En laat dat nu precies te maken hebben met hetgeen jullie met de mond belijden en in de praktijk totaal niet waarmaken. Ik vraag me af of de commissie zelf wel door heeft wat een bureaucratisch mierenneukerig steekspel er plaatsvindt alvorens er ook maar wat ter tafel komt bij hen. En ik kan alleen adviseren om heel wat uit jullie protocol te strepen. Vraag me ook af of jullie uberhaubt in staat zijn om te werken met de gegeven simpele uitgangspunten. Maar geloof me, ik test ze wel uit. Bovendien spreken julie elkaar intern tegen, waaruit ik kan opmaken dat liegen geen probleem is voor een aantal medewerkers. En als je het langer hebt volgehouden bij het CVW dan drie maanden, dan snap je niks van jullie eigen uitgangspunten, dan kun je ze niet eens in praktijk brengen

Ik wil liever niet iedereen over een kam scheren. Maar de 8 medewerkers waar ik tot heden mee te maken heb gehad waren niet in staat mijn beeld bij te stellen. Dus mijn hoop is inmiddels wel gevlogen. Het gaat om daden niet om woorden. Het tegendeel bewijzen.

Doe Bas alvast de groeten van mij als je hem ziet, en zeg hem dat hij zijn tent beter moet runnen. GERICHT OP VERTROUWEN. VOORAL ALS MEN VERTROUWEN WENST OP TE BOUWEN. STOP DUS MET MIERENNEUKEN.


Member for

50 jaar 5 maanden

Ingediend door Anoniem (niet gecontroleerd) op vr, 26/04/2019 - 17:22

Permalink

26-04-2019 17:22
Goed idee
Goed idee stop met lullen.stop met steeds maar van dit soort dingen te bedenken en benut jullie tijd nu eens nuttig.
De enige echte optie om schoonschip te maken is een generaal pardon met terugwerkende kracht door alle schades te erkennen.
Alleen dat doet recht aan groningen in plaats van bang zijn een dubbeltje teveel te erkennen.
en als ik jullie was zou ik dat maar gauw doen voordat heel groningen volgend jaar zijn claim waardevermindering indient die jullie dan ook moeten behandelen.
Of er komt bijvoorbeeld straks weer een stevige beving.Met duizenden nieuwe gevallen of erger nog verergerde schade bij de mensen die nog steeds wachten.
Overheid neem je verantwoordelijkheid en betaal.

Member for

50 jaar 5 maanden

Ingediend door Anoniem (niet gecontroleerd) op za, 27/04/2019 - 18:35

Als antwoord op door Anoniem (niet gecontroleerd)

Permalink

27-04-2019 18:35
Cor, TCMG
Het allerbeste zou zijn dat dit soort extra vergoedingen helemaal niet nodig is. Helaas is dat lange tijd niet het geval geweest, met duizenden mensen die meer dan een jaar wachten tot het gevolg. Eind dit jaar verwachten we dat de wachttijd verbetert omdat dan de achterstand is ingehaald. En idd, mits er zich geen grote nieuwe beving voordoet.

Reactie toevoegen

Uw reactie wordt automatisch onder dit nieuwsbericht geplaatst. Vermeld daarom geen persoonlijke gegevens.
 
 

Nieuwsbrief

omslag nieuwsbrief

Onze nieuwsbrief verschijnt vijf keer per jaar. U kunt hem ontvangen per post of per mail.

 Aanmelden