Verder naar inhoud
Terug naar overzicht

TCMG: onafhankelijk van de overheid en de NAM

221.jpg

De Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen is vanaf 19 maart 2018 het enige loket waar bewoners en mkb-ondernemers schade kunnen melden die het gevolg is van de gaswinning.

Het gaat dan om schade die is veroorzaakt door gaswinning in Groningen en de gasopslag in Norg. De commissie werkt onafhankelijk van de NAM en de overheid.

De commissie komt voort uit het Besluit Mijnbouwschade Groningen dat onlangs werd gepubliceerd. Daarin wordt het nieuwe schadeprotocol geschreven. Naast de commissie Mijnbouwschade is er een commissie Advisering bezwaarschriften in het leven geroepen.

Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat heeft in het besluit vastgelegd dat de NAM geen enkele rol meer speelt in de schadeafhandeling. Ook de overheid oordeelt niet over schademeldingen. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) helpt weliswaar mee om de organisatie rond de commissie op te zetten en uit te voeren, maar de commissieleden besluiten onafhankelijk of schadevergoeding op z’n plaats is.

De Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen bestaat uit acht leden onder leiding van prof.mr. Bruno van Ravels. Zij oordelen niet alleen over nieuwe schademeldingen, maar ook over 11.500 oude schademeldingen. Deze zijn gedaan na 31 maart (12:00 uur) bij het Centrum Veilig Wonen. De commissie kan vanaf 19 maart over deze dossiers beschikken.

De commissieleden zijn door de ministerraad benoemd en gaan in april aan de slag. Tijdens de inwerkperiode gaan zij in gesprek met bewoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties. Half april is er meer zicht op de werkwijze en wordt duidelijk wanneer de eerste beoordelingen, besluiten en uitbetalingen van schadevergoeding plaatsvinden.

De uitvoerende organisatie bestaat uit enige tientallen mensen waaronder telefoonmedewerkers, zaakbegeleiders en schade-experts die werken vanuit het steunpunt Cascadeplein 10 in Groningen. Dit is vooralsnog het enige fysieke loket waar bewoners en ondernemers schade kunnen melden. Andere schadeloketten volgen snel, verspreid over de provincie.

Het schadeloket is druk bezig om op te starten. In de eerste weken zijn wachttijden niet ondenkbaar. Niet alle vragen zullen direct kunnen worden beantwoord. Medewerkers worden nog ingewerkt en de werkwijze van de commissie is nog niet volledig vastgesteld.