Verder naar inhoud
Terug naar overzicht

Preventieve maatregelen vanwege acute onveiligheid 111 woningen

300.jpg

In nauwe samenwerking met de gemeente Midden-Groningen en de woningcoöperatie Lefier neemt de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen preventieve maatregelen om een acuut onveilige situatie bij circa 111 woningen in Hoogezand te bedwingen. Enkele huizen zijn al aangepakt, de andere volgen vanaf maandag.

 

Bij acuut onveilige situaties die mogelijk zijn ontstaan door activiteiten voor de gaswinning in het Groningenveld of Norg is de Commissie het eerste aanspreekpunt. Afgelopen donderdag werd een dergelijke situatie vastgesteld bij een woning in de Schaepmanstraat in Hoogezand.

Daar waren delen van een zogenoemde penant (een muurtje als onderdeel van de gevel tussen twee woningen) naar beneden gevallen. Bij nadere inspectie bleek dat dit mogelijk ook bij soortgelijke woningen in de Schaepmanstraat en aan een deel van de woningen aan de Dreeslaan in Hoogezand kan gebeuren. In totaal gaat het om 61 woningen die worden verhuurd door Lefier en zo’n vijftig koopwoningen.

Veiligheid voorop

Met de gemeente en Lefier is de Commissie zich ervan bewust dat de situatie voor bewoners heel vervelend is en dat de werkzaamheden om de huizen weer veilig te maken hinder en overlast kunnen geven. Daarom stellen we de veiligheid centraal en gaan we zo zorgvuldig mogelijk te werk.

Bij het huis waar de schade werd vastgesteld is de situatie al veilig, evenals bij vier andere huizen. Maandag start een operatie om ook alle andere huizen te voorzien van zogenoemde steigerdoeken die voorkomen dat eventueel vallend puin gevaar oplevert. Alle huiseigenaren worden dit weekend benaderd met de vraag of ze toestemming willen geven voor deze ingreep.

Zaakbegeleiders

De Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen werkt intensief samen met de gemeente Midden-Groningen en Lefier. De werkzaamheden die nu worden uitgevoerd, dienen om de situatie weer veilig te maken. De Commissie zet zaakbegeleiders in die de bewoners met al hun vragen kunnen bijstaan.

Contact en informatie

Bewoners worden zelf door Lefier of door de Commissie benaderd. Maar u kunt ook zelf contact opnemen:

Als u een koopwoning heeft: De Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen, 0800 4444 111, elke dag van 8.00 tot 20.00 uur.

Als u een huurwoning heeft van Lefier: De coördinator Aardbevingen van Lefier, 088 2033 000.