Verder naar inhoud
Terug naar overzicht

'mijn huis ziet er mooi uit, en dat wil ik wel zo houden'

70.jpg

Met enige verwondering zagen de bewoners van de Schaepmanstraat in Hoogezand maandag hun normaal zo kalme straat vollopen met bestelbusjes, aanhangers met hout en steigerdoek en, om het compleet te maken, een schaftkeet en mobiel toilet. Zo ziet een spoedoperatie eruit als voor zoveel huizen tegelijk de procedure voor een zogenoemde acuut onveilige situatie (AOS) wordt ingezet.

 

Nadat bij een huis delen van een penant (een geveldeel tussen twee huizen) naar beneden waren gevallen, werd na inspectie en in overleg met de gemeente Midden-Groningen en woningcorporatie Lefier besloten om ook alle soortgelijke huizen in de Schaepmanstraat en een deel van de Dreeslaan tegen dit gevaar te beschermen. Om dit zowel bij alle 61 huurwoningen, waar Lefier eigenaar van is, en bij 50 koopwoningen te doen, is afgelopen weekend toestemming van de particuliere eigenaren gevraagd.

Mooi houden

Voor Henk en Gretha Knapper was dat de overweging om hun korte vakantie naar de Veluwe toch een dagje uit te stellen. Ze bewonen hun huis al veertig jaar en kochten het op een goed moment van Lefier. Het huis ziet er uitstekend uit, en dat willen ze graag zo houden. “We hebben er geld in gestoken om het zo mooi te krijgen”, zegt Knapper, “maar ik wil dus niet dat ze gaten gaan boren die je straks blijft zien.” Hij doelt op de kunststof delen waarmee hij de houten voorgevel heeft vervangen.

Het is maar goed dat hij het aan de orde stelt, want de bouwkundig expert verzint met de aannemer een oplossing die niet alleen Henk Knapper tevredenstelt, maar ook op een aantal andere huizen kan worden toegepast. Daarmee zet Knapper graag de handtekening die de Commissie nodig heeft om de preventieve maatregelen aan zijn huis te laten uitvoeren. Maar helemaal gerustgesteld is hij nog niet. “Want het zijn toch huizen van 46 jaar oud. Wat als ze straks zeggen dat de schade niet door de gaswinning is veroorzaakt? Dan zit ik alsnog met de kosten.”

Ontspannen

Ondanks de vragen die er zijn, gaan de bewoners er redelijk ontspannen mee om, concludeert de zaakbegeleider van de TCMG uit de gesprekken die hij en collega’s voerden met de bewoners van de 111 woningen. “We hebben in het afgelopen weekend bij alle koophuizen aangebeld om de situatie te bespreken”, vertelt hij. “De mensen begrijpen wel dat het moet gebeuren.”

Maar, zo bleek ook, velen zijn wel duidelijk in wat ze verwachten van deze onderneming: “Niemand wil voor onverwachte kosten komen te staan en de werkzaamheden moeten zorgvuldig worden uitgevoerd. We vertellen ze wel meteen dat ze de preventieve maatregelen nooit hoeven te betalen. Zo is dat geregeld in het Besluit mijnbouwschade Groningen.”

Op stoom

De mannen van het aannemersbedrijf zien het in elk geval technisch wel goedkomen met de preventieve maatregelen voor deze week. “Met de voorgevels moeten we gewoon even op gang komen, en dan gaat het steeds sneller”, zegt de uitvoerder. “De achtergevels geven wel wat meer werk, want daar moeten we de tuinen voor in en moeten we rekening houden met struiken, schuttingen, overkappingen en zo. Maar het komt altijd goed.”

Henk en Gretha Knapper wachten het verder niet af. Ze hebben er wel vertrouwen in. Hun vakantie kan beginnen.