Verder naar inhoud
Terug naar overzicht

12 juli 2018

Meer deskundigen gezocht voor schade-afhandeling

De Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen is een aanbestedingsprocedure gestart voor nieuwe aanbieders van schadedeskundigen. Daarop vooruitlopend wordt ook het huidige aantal deskundigen uitgebreid. Zo wil de Commissie de wachttijd voor afhandeling van mijnbouwschades verkorten en dit borgen voor de toekomst.

 

Het moet voortvarender

Momenteel zijn er ruim 16.000 schademeldingen bekend bij de Commissie, waarvan ruim 13.000 van het CVW werden overgenomen op 19 maart. Samen met de huidige aanbieder van deskundigen wordt ernaar gestreefd deze te hebben verwerkt voor de start van de nieuwe aanbieders. Er vinden nu circa 200 schade-opnames per week plaats. Momenteel zijn daar nu dagelijks circa 20 deskundigen voor beschikbaar. Dat moet minimaal het dubbele zijn om deze ambitie te realiseren. Hier wordt nu naarstig naar gezocht. De Commissie neemt daarnaast meer maatregelen. Als dit alles niet slaagt, wachten eind dit jaar mogelijk nog 10.000 schademeldingen op een schade-opname en adviesrapport.

Belangrijke rol

De deskundigen hebben een belangrijke rol. De Commissie wijst in de afhandeling van schademeldingen onafhankelijke deskundigen aan. Ze nemen schades op ter plaatse, beoordelen reeds bestaande rapporten en adviseren over de oorzaak en hoogte van de schadevergoeding. Zij adviseren zo over de op de aanvraag te nemen beslissing. Daarna neemt de Commissie mede op basis van hun advies een besluit over de aanvraag van schadevergoeding.

Te weinig in de praktijk

De Commissie wil dat na de aanbesteding straks drie partijen deskundigen gaan leveren. We vragen daarbij te voldoen aan een ondergrens van het aantal beschikbare deskundigen. Ook stellen we eisen aan hun deskundigheid en aan de onafhankelijkheid en onpartijdigheid, zoals we ook al doen voor de deskundigen die nu al advies leveren.

Vier-ogenprincipe

Deskundigen die voldoen zijn daarmee nog altijd onafhankelijk en onpartijdig. Bovendien, door toepassing van een calculatiemodel voor de berekening van de omvang van de schade wordt willekeur ook voorkomen. En elk concept-adviesrapport werd en wordt door een tweede onafhankelijke deskundigen nog eens bekeken (vier-ogenprincipe). Zo is er ook overzicht of gelijke gevallen ook gelijk worden behandeld.

Mening schademelder meegewogen

Een schademelder kan altijd een reactie geven op de deskundige die de Commissie voorstelt. Als uit gegronde redenen blijkt dat de deskundige niet aan de vereisten voldoet, wordt er een andere deskundige aangewezen. Alle deskundigen moeten ook aan de schademelder kunnen aantonen dat ze aan de vereisten voldoen.

Stuwmeer moet weg

Verwachting is dat de aanbesteding in november is afgerond. Er geldt vervolgens een overgangsperiode van een maand waarin de huidige aanbieder vanuit het huidige contract werkzaamheden blijft verrichten. Ook worden de nieuwe partijen bevraagd of zij (met name als in het begin nog een stuwmeer aanwezig is of later bij een aardbeving) snel kunnen opschalen met de inzet van deskundigen. Als het stuwmeer is weggewerkt, is de verwachting dat de resterende wachttijden veel korter zijn. De drie partijen aan wie het werk wordt gegund, worden geacht dan 200 adviesrapporten per week te kunnen leveren.

Andere maatregelen

Afgelopen week kondigde de Commissie al andere maatregelen aan, waarbij de samenwerking met verzekeraars wordt gezocht. Zo wordt gekeken naar inzet van hun capaciteit en expertise. Ook wordt onderzocht hoe schademelders voor kleinere schades zelf schade-opname kunnen doen en hoe de inzet van aannemers voor schade-opnames georganiseerd kan worden. Schademelders krijgen dan de keuze om hiervan gebruik te maken. Van de deskundigen wordt verwacht dat ze meewerken aan de uitvoering van en beoordeling van deze verschillende varianten van schade-opname.

Meer informatie over de aanbesteding

Het complete aanbestedingsdocument is hier te lezen.