Verder naar inhoud
Terug naar overzicht

Groningers over de TCMG

214.jpg

Een jaar na de oprichting van de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen zijn de Groningers nog niet onverdeeld tevreden over de afhandeling van de schade. Dat blijkt ook uit de in de media verschenen ervaringen. Een bloemlezing.

 

Zowel RTV Noord als Dagblad van het Noorden berichten geregeld over de TCMG. Het Dagblad van het Noorden heeft bovendien een serie met de confronterende titel ‘Ik wacht’ waarin elke dag een andere bewoner of ondernemer aan het woord komt over het gesteggel met instanties en de impact die dat heeft op hun leven. In de inmiddels 58 artikelen in die serie worden we in ieder geval al tien keer met name genoemd.

Teleurstelling

Zo vertelt Tineke Bieringa-Spakman uit Delfzijl over jarenlange procedures om haar schade vergoed te krijgen en haar teleurstelling in het volgens haar lage bedrag dat de TCMG haar uiteindelijk toewees.

In bijna alle artikelen klinkt door dat mensen weinig vertrouwen hebben in de overheid. Jeanette Ubels uit Westeremden heeft zelf schade en kent tal van verhalen uit haar omgeving van mensen die zich in het algemeen slecht behandeld voelen. Wim Louwes uit 't Zandt heeft bij de TCMG een zienswijze ingediend, omdat hij het niet eens is met het adviesrapport van de onafhankelijke deskundige. Eddy en Martje Dijk uit Appingedam vrezen dat hun huis onverkoopbaar is, zeker zolang hun schade niet is hersteld.

'Verdienmodel'

Bert Kremer en Alie Leeuwis uit Zeerijp hebben er wel bewust voor gekozen om niet meer te wachten met het opknappen van hun woning tot de schade is vergoed. Jan en Liefke Munneke uit Krewerd ergeren zich aan het ‘verdienmodel’ dat de gedupeerden volgens hen zijn van al die instanties die zich met de gaswinningsproblematiek bezighouden. Pieter Bouwman en Kirsten de Jong uit Siddeburen hadden in 2014 goede ervaringen met de NAM, die hun schade vlot afhandelde, maar zien dat bij de TCMG nog niet gebeuren.

Fouten

Veel aandacht trok het verhaal van Jurriën Verkade en zijn gezin zowel bij RTV Noord als bij Dagblad van het Noorden. Uit de berichten wordt duidelijk dat de TCMG steken liet vallen en actie moest ondernemen om dat te herstellen.

RTV Noord bracht in oktober vorig jaar het verhaal van Jacobien Mansholt en Jan-Henk Hazelaar uit Onderdendam, van wie de melding van een acuut onveilige situatie (AOS) door de TCMG niet-gegrond werd verklaard. Dagblad van het Noorden besteedde eveneens aandacht aan dit verhaal.

Leren

Voor lezer, kijker, luisteraar en ons is duidelijk: de schadeafhandeling moet beter. Fouten maken is helaas onvermijdelijk. Maar weet dat we naast de door schademelders ingediende zienswijzen, bezwaren en klachten, ook de verhalen en commentaren in de media tot ons nemen en proberen ervan te leren. En uiteindelijk is het natuurlijk bij de schadeafhandeling zelf waarin we dat moeten bewijzen.

RECHTZETTING:

In dit artikel verwezen wij aanvankelijk ook naar het interview met Jolanda Jager-Smit in de serie 'Ik wacht' van het Dagblad van het Noorden. Hierbij gaven wij echter een onjuiste interpretatie van haar verhaal. Zo kon het lijken of ze haar woning onzorgvuldig zou onderhouden. Dat is onjuist en niet wal wij wilden suggereren.

Beter was geweest te melden dat het onderhoud van een huis lastig is als de afhandeling van de schade zo traag verloopt. Na overleg met haar, en met onze excuses en deze aantekening, linken we hierbij graag alsnog naar haar verhaal.