Deze week: 204 besluiten, 107 schademeldingen

13-12-2018

De Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG) nam in de afgelopen week 204 besluiten over schademeldingen.

Er werd daarmee in totaal meer dan 6,5 miljoen euro aan schadevergoeding uitgekeerd. Er werden ruim 500 schade-opnames gedaan en er kwamen 107 nieuwe schademeldingen binnen.

Flinke groei schade-opnames

Het totaal aan besluiten over aanvragen om schadevergoeding is nu 2.169. Het aantal schade-opnames is nu in totaal 5.347 op een totaal van 19.773 schademeldingen. De flinke toename van schade-opnames is het gevolg van het toenemend aantal beschikbare onafhankelijk deskundigen. Het komt ook deels door het verder afronden van schadeopnames bij schademeldingen die al een vorm van schade-inspectie van het CVW hadden gehad.

Afgewezen schades

Een laatste analyse van de besluiten laat zien dat 86,4 procent een schadevergoeding krijgt toegekend. In 13,6 procent wordt de aanvraag om schadevergoeding afgewezen. De afwijzing leidde in 7 gevallen tot een bezwaar op het besluit. In totaal zijn er nu 28 bezwaarschriften in behandeling.

Geringe stijging schademeldingen

Afgelopen weken kwamen er relatief veel schademeldingen binnen per week: 249 vorige week tegen 107 deze week. Een verklaring was dat er vaker schades werden gemeld voor panden die meerdere adressen hadden. Voor elk adres wordt dan een aparte schademelding geregistreerd. Het lijkt erop dat dergelijke schademeldingen nu niet meer zijn gedaan en dat daardoor ook het wekelijks aantal schademeldingen nu is gedaald. Het is niet te zeggen of dat zo blijft.

Aantal meldingen AOS

Er zijn in totaal nu 564 meldingen van een acuut onveilige situatie gedaan. Dat is een toename van 11 meldingen. Bij twee meldingen was een veiligstelling noodzakelijk, wat het totaal op 65 situaties brengt waar direct veiligheidsmaatregelen nodig waren.

Ziehier het meest recente overzicht van de cijfers.

Reacties

Member for

49 jaar 5 maanden

Ingediend door Anoniem (niet gecontroleerd) op vr, 14/12/2018 - 17:56

Permalink

14-12-2018 17:56
Diane
Zo weinig meldingen. Je kan ze alleen maar melden met een DigiD en per telefoon word verteld dat er nog 60 in opleiding zijn. Dat het wel even kan duren voor er iemand komt. Niet best. Wij in zeerijp hebben wel veel hulp nodig. Maar we hebben net zo n fijne bijeenkomst gehad wanneer alles wordt vertrekt. Niet te zeggen wanneer we willen allemaal hulp in zeerijp

Member for

1 jaar 2 maanden

Ingediend door Jenny Kamstra op di, 18/12/2018 - 09:23

Als antwoord op door Anoniem (niet gecontroleerd)

Permalink

18-12-2018 09:23
Jenny, TCMG
Beste Diane,

Er waren afgelopen week inderdaad wat minder meldingen dan voorheen. Een melding doen per telefoon kan zeker ook. Mijn collega's helpen u graag.
Het klopt dat er net 60 deskundigen zijn begonnen die de schade-opnames doen. We zien het aantal opnames nu ook toenemen.
We krijgen een steeds beter beeld van hoeveel tijd nodig is voor de complexere schademeldingen. We hopen dan ook snel meer inzicht te kunnen geven in wanneer we bij u langs kunnen komen.
De bijeenkomst die u had ging waarschijnlijk over de versterking. Het vergoeden van de schades gebeurt door de TCMG. De versterkingsoperatie is de verantwoordelijkheid van de NCG. Ik begrijp dat het lastig is om met meerdere organisaties te maken te hebben. Wij proberen in ieder geval u zo snel mogelijk te helpen met het opnemen en vergoeden van de schades. Mocht u meer willen weten, belt (0800-4444111) u ons gerust. En een berichtje achterlaten hier op de site kan uiteraard ook.

Member for

49 jaar 5 maanden

Ingediend door Anoniem (niet gecontroleerd) op wo, 19/12/2018 - 14:24

Permalink

19-12-2018 14:24
de heer tezjib
goedemiddag

Hebben de schade-experts die u stuurt ook een bouwkundige opleiding genoten?


Member for

49 jaar 5 maanden

Ingediend door Anoniem (niet gecontroleerd) op do, 20/12/2018 - 10:14

Permalink

20-12-2018 10:14
Nathalie, TCMG
Beste heer Tezjib,

Aan deskundigen stelt de Commissie zowel algemene als specifieke eisen. Wij geven verschillende deskundigen opdracht om ons en de schademelder van advies te voorzien. Voor de medior deskundige geldt o.a. dat hij minimaal een MBO opleiding bouwkunde, of een vergelijkbare opleiding succesvol heeft afgerond. Voor de senior deskundige geldt o.a. dat hij minimaal een HBO opleiding bouwkunde of vergelijkbare opleiding succes afgerond moet hebben.

In hoofdstuk 3.3 van het aanbestedingsdocument leest u meer over de specifieke eisen die de Commissie aan de deskundigen stelt: https://schadedoormijnbouw.nl/sites/default/files/documenten/Aanbestedingsdocument-Coo%CC%88rdinatie-en-inzet%20schade-expertise-t.b.v.TCMG.pdf

Reactie toevoegen

Uw reactie wordt automatisch onder dit nieuwsbericht geplaatst. Vermeld daarom geen persoonlijke gegevens.
 
 

Nieuwsbrief

omslag-nr1-140.jpg

Onze nieuwsbrief verschijnt eens in de twee maanden. U kunt hem ontvangen per post of per mail.

 Aanmelden