Verder naar inhoud
Terug naar overzicht

18 december 2024

2025: verder bouwen aan herstel

Nu het jaar ten einde loopt blikken we terug, kijken we waar we staan en gaan we in op wat u volgend jaar van ons kunt verwachten.

Dichtbij de inwoner

Onze opgave is het afhandelen en zoveel mogelijk daadwerkelijk herstellen van schade aan mensen en gebouwen in het effectgebied. Daarbij staan aanvragers centraal en ligt onze focus daar waar de impact van de gevolgen van de gaswinning het grootst is. Met ons mobiele steunpunt, steeds meer zaakbegeleiders, een persoonlijke aanpak in het bezwaarproces en de opening van het 22ste  steunpunt staan we dicht bij de aanvrager. Komend jaar willen we de volgende stap zetten naar een inwonergerichte organisatie, met als doel een optimaal geïnformeerde aanvrager. Belangrijk wordt hierbij het ontwikkelen en implementeren van een aanpak waarin niet de regelingen, maar de aanvrager centraal staat.

Bouwen aan herstel

Bewoners met schade tot 60.000 euro krijgen sinds dit jaar de mogelijkheid om alle schades die door mijnbouw zouden kunnen zijn veroorzaakt in hun woning te laten herstellen. Hierbij doet het IMG wel een opname, maar geen onderzoek naar de schadeoorzaak. Op die manier worden verschillen teruggedrongen en krijgt iedereen met schade in het effectgebied dezelfde oplossing: een schadevrij huis. 

Herstel gestart

Zowel de aannemers van het IMG als de eigen aannemers zijn inmiddels gestart met herstelwerkzaamheden. De persoonlijke begeleiding in het traject wordt zeer op prijs gesteld. Tegelijkertijd merken we dat het meer tijd kost om aanvragers te begeleiden bij het maken van een passende en definitieve keuze. Daarvoor zijn meerdere oorzaken. Zo vraagt de nieuwe manier van schade afhandelen om aanpassingen van de ICT-systemen. Ook zijn er aanvragers waarbij we eerst een aanvullende opname doen, voor ze een definitieve keuze maken. Al met al benaderen we de 2.500 aanvragers die een voorlopige keuze maakten voor herstel zo snel mogelijk en uiterlijk medio volgend jaar om ze te begeleiden naar een definitieve keuze.

Eerste woningen duurzaam herstel opgeleverd

Voor 300 woningen in de kern van het Groningse aardbevingsgebied startte in juli van dit jaar de pilot Duurzaam Herstel. Het gaat hierbij om woningen waarvoor al eerder schade is gemeld en waar de behoefte aan herstel van de fundering of constructie het grootst is. De werkzaamheden zijn bedoeld om de kans op herhaalschade bij een nieuwe beving te verkleinen. Een aantal woningen is inmiddels in uitvoering en de eerste twee zijn opgeleverd. Daarnaast pakken we zo’n 200 woningen samen met de NCG op, waarbij versterken en duurzaam herstel tegelijk worden opgepakt.

200 Miljoen euro Vaste eenmalige vergoeding

Voor inwoners die niet kiezen voor herstel blijft het mogelijk om een financiële vergoeding te ontvangen, via de vaste eenmalige vergoeding van 10.000 euro of de procedure met onderzoek naar de schadeoorzaak. De vaste eenmalige vergoeding voor Groningers en Drenten die nog niet eerder fysieke schade meldden, verhoogden we in december 2023 van 5.000 euro naar 10.000 euro. Sindsdien betaalden we deze bijna 20.000 keer uit, zowat 200 miljoen euro. De vaste vergoeding is een snelle en eenvoudige oplossing voor gedupeerden met schade tot 10.000 euro.

Eerste Aanvullende vaste vergoeding uitbetaald

In totaal schreven zich dit jaar zo’n 39.000 geïnteresseerden in voor de Avv. De afhandeling van de eerste groep van zo’n 900 aanvragen ligt inmiddels op koers. Naar verwachting doen we nog dit jaar de eerste betalingen. Begin 2025 schalen we de afhandeling op, zodat we tussen de 500 en 1.000 aanvragen per week kunnen afhandelen. Naar verwachting duurt het heel 2025 voordat we klaar zijn met de groep die een voorinschrijving heeft gedaan. Daarna wordt de Aanvullende vaste vergoeding gefaseerd per gemeente opengesteld voor iedereen die nog geen voorinschrijving heeft gedaan.

Voor wie is Avv bedoeld?

De Avv is bedoeld voor eigenaren van een woning waarvoor we tot nu toe minder dan 10.000 euro vergoeding voor fysieke schade uitkeerden. Na een aanvraag kijken we per perceel (kadastraal object) hoeveel schadevergoeding NAM, CVW, TCMG en IMG toekenden. Is dat minder dan 10.000 euro, dan kunnen eigenaren dit laten aanvullen of zij kunnen kiezen voor maatwerk of herstel.

Aanbod voor bezwaarmakers afgerond

Bewoners die in bezwaar gingen tegen een besluit voor fysieke schade konden sinds eind november 2023 kiezen voor daadwerkelijk herstel of voor een extra aanbod, bedoeld om snel duidelijkheid te geven. Ruim 2.600 bezwaarmakers hebben het aanbod gehad, 2385 bewoners accepteerden het. Daardoor kunnen zij het schadedossier kunnen afsluiten. De 215 bezwaarmakers die het aanbod afwezen, gaan met hun bezwaar verder in de maatwerkroute of met daadwerkelijk herstel.

Ruim 2,3 miljard euro aan uitgekeerde schade

Dit jaar werden er bijna 42.000 meldingen gedaan van fysieke schade en werden er meer dan 45.000 afgehandeld. Het komende jaar gaan we extra aandacht geven aan het oplossen van langlopende en complexe dossiers. Al met al overschreed het IMG in mei van dit jaar de grens van 2 miljard euro aan uitgekeerde schade. Inmiddels staat de teller op ruim 2,3 miljard euro voor alle regelingen samen. Voor de afhandeling van fysieke schade beoordeelden schademelders IMG met een 6,9.

Lees het jaarplan 2025