Verder naar inhoud
Terug naar overzicht

16 oktober 2024

‘Wil iemand nog koffie?’

“Dit had ik niet verwacht toen ik begon aan Duurzaam Herstel”, zegt Nellie Noordhof uit Appingedam terwijl ze in de deuropening van haar huis staat. “Dat de staatssecretaris ineens langskomt. Maar ik vind het leuk hoor.”

Nellie is een van de eerste bewoonsters bij wie het project Duurzaam Herstel is gestart. De aangebouwde berging van haar woning zit vast aan die van de buren. Doordat deze verzakt, keert de aardbevingsschade telkens terug. Duurzaam Herstel biedt daarvoor een oplossing.

Interessant project

Reden voor Eddie van Marum, staatssecretaris Herstel Groningen, om op de koffie te gaan. “Het is een interessant project”, zegt hij. “Wat ik mooi vind, is dat de mensen die in het verleden veel schade hebben gehad, nu worden benaderd met de vraag hoe de oorzaak van die problemen weggenomen kan worden.”

Nellie komt voor het bezoek speciaal even van haar werk naar huis. Als de staatssecretaris aankomt, staat de koffie al klaar. Binnen vertelt zij over haar ervaringen, terwijl buiten op de oprit de aannemer aan de media een toelichting geeft over de werkzaamheden. Na een half uur komen Nellie en Van Marum naar buiten en nemen ze een kijkje in de tuin, waar de werkzaamheden zichtbaar worden.

Staatssecretaris

Tevreden

Nellie en de buren kregen als optie aangeboden de berging te voorzien van een nieuwe fundering. Maar ze kozen ervoor om het te slopen, zodat ze meer tuin overhouden. De muur die de garage aan de achterkant weer afsluit is gemetseld en op de plek waar de berging ooit stond, ligt wit zand te wachten op de bestrating. De werkzaamheden zijn bijna klaar.

“Ik ben blij dat wij hiervoor in aanmerking komen en we zijn tevreden over het verloop. Dat is wat ik de staatssecretaris heb verteld”, vat Nellie kort samen.

Volhouden

“We weten ook dat er mensen nog niet tevreden zijn. Maar hier zie ik tevreden bewoners, daar word ik blij van”, zegt Van Marum. “De bewoners worden gehoord en ontzorgd. Ze hoeven niet zelf overal achteraan. Dat hoort wat mij betreft bij de manier waarop we met Groningers omgaan die schade hebben. Dit moeten we zo met elkaar volhouden.”

Terwijl de Staatssecretaris een interview geeft en het gezelschap zich opmaakt voor het volgende adres waar wordt hersteld, toont Nellie zich nog even als een waardige gastvrouw. “Wil iemand nog koffie”, roept ze vanuit de deuropening. Een van de journalisten maakt van de gelegenheid gebruik om Nellie nog even wat vragen te stellen. Met een kop koffie erbij.

Staatssecretaris