Verder naar inhoud
Terug naar overzicht

7 oktober 2024

Werkzaamheden Duurzaam Herstel van start

Nu is het nog stil rondom het huis van Grietha uit Appingedam. Maar het oranje mobiele toilet dat voor het huis staat, verraadt dat de Duurzaam Herstelwerkzaamheden binnenkort beginnen. “Morgen komt de sloper om de garage af te breken”, zegt de Damster.

Het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) benaderde Grietha en haar man om mee te doen aan de pilot Duurzaam Herstel. Hierbij worden constructieve problemen aan bijvoorbeeld de fundering of een dak aangepakt om de kans op herhaalschade na een beving te verkleinen. 

20241007 Duurzaam Herstel

Herhaalschade

“In onze voorgevel zit bijvoorbeeld een rotte steunbalk. Daardoor verzakt de latei, een draagconstructie, boven het raam. De scheur die van het raam naar boven richting de dakpannen loopt, gaat door nieuwe aardbevingen telkens weer open. Wij herstelden ‘m al, maar kunnen elke keer opnieuw. Dat wordt nu duurzaam hersteld, zodat de kans dat die terugkomt kleiner wordt”, vertelt Grietha terwijl ze naar de scheur wijst die trapsgewijs van het raam naar de dakrand loopt.

Dik dossier

Zelf hebben Grietha en haar man weinig last van de scheuren. “Wij wonen hier nog maar een paar jaar. De vorige bewoners meldden en herstelden de meeste schades”, legt Grietha uit. “Dat is een heel dik dossier, kan ik je vertellen.” En vanwege het omvangrijke dossier, benaderde het IMG het stel voor Duurzaam Herstel. “Dat verliep heel fijn. Het IMG en de aannemer regelen alles. We hoeven zelf nergens achter aan. Dat hoor je ook weleens anders. Dus bij ons bestond geen twijfel om mee te doen. Voor ons is Duurzaam Herstel een lot uit de loterij.”

Onderzoek

Sinds december 2023 onderzocht het IMG op basis van bestaande dossiers of 2.142 woningen in aanmerking konden komen voor Duurzaam Herstel. Dat resulteerde in circa 600 woningen waarbij dat mogelijk het geval kan zijn. Na een zogenoemde bureaustudie is gekeken of de regeling voor deze woningen van toepassing kan zijn en of bewoners daar ook behoefte aan hebben. Als dat zo is, vindt bij de woning nader onderzoek plaats. De aannemer brengt dan bijvoorbeeld de grondsamenstelling, de fundering en de dakconstructie in kaart. Daaruit volgt een rapport met de benodigde herstelwerkzaamheden.

Regulier schadeherstel

Bij een aantal woningen bleek dat regulier schadeherstel voldoende is. En zo’n dertig bewoners gaven aan niet mee te willen doen aan Duurzaam Herstel. Bijvoorbeeld omdat ze hun woning verkopen of omdat ze meer interesse hebben in een andere vorm van schadeafhandeling.

Oplevering

“Onlangs zijn we gestart met de herstelwerkzaamheden van de eerste tien woningen die in aanmerking komen voor Duurzaam Herstel”, vertelt projectmanager Joost Merema van het IMG. “Onze doelstelling is om de eerste woningen op 16 december dit jaar op te leveren. Daarna kijken we, met alles wat we gezien en geleerd hebben, hoe we meer woningen op een goede manier duurzaam kunnen herstellen.”

Leuke buurvrouw

Terug naar Grietha in Appingedam. Naast de voorgevel herstelt de aannemer ook de garage. “Door een slechte fundering verzakt die ten opzichte van de bijkeuken”, vertelt de Damster. “Met als gevolg een scheur over de hele breedte in de vloer die via de muur naar het plafond loopt.” Door de ontstane opening kijk je zo bij de buren naar binnen. Grietha: “Gelukkig hebben wij een leuke buurvrouw.”

Lees verder over Duurzaam Herstel op deze informatiepagina.