Verder naar inhoud
Terug naar overzicht

16 september 2024

Vervolgaanvraag immateriële schade mogelijk in specifieke situaties

Groningers die eerder een vergoeding voor immateriële schade ontvingen, kunnen vanaf nu een vervolgaanvraag doen als hun persoonlijke situatie is gewijzigd. Het vorige besluit moet hierbij minimaal 12 maanden geleden zijn ontvangen.

Een vervolgaanvraag is bijvoorbeeld mogelijk na toekenning van een nieuwe of hogere vergoeding voor fysieke schade aan de woning. Of wanneer er sprake is geweest van een acuut onveilige situatie waarbij de schade het gevolg is van aardbevingen uit het Groningenveld. Na een vervolgaanvraag beoordelen wij of iemand (alsnog) recht heeft op een (hogere) vergoeding. De maximale vergoeding blijft €5.000.

De verhoging van de vaste vergoeding naar €10.000 heeft geen invloed op een toekenning voor een (hogere) vergoeding voor immateriële schade. 

Doe de quickscan

Lees verder op onze pagina over IMS. Wilt u weten of het voor u zinvol is om een vervolgaanvraag te doen? Doe dan de quickscan.

Bij deze wijzigingen is een vervolgaanvraag niet nodig

In onderstaande situaties is het doen van een vervolgaanvraag niet nodig:

  • Aanvragers die eerder een vergoeding voor immateriële schade ontvingen en na hun besluit te maken krijgen met versterking of sloop/nieuwbouw door de Nationaal Coördinator Groningen (NCG).
  • Als er binnen een huishouden vergoedingen worden gelijkgetrokken.
  • Voor kinderen en jongeren tot en met 17 jaar, omdat hun vergoeding is afgeleid van hun ouders/wettelijk vertegenwoordigers.

In bovengenoemde gevallen worden de vergoedingen elk kwartaal automatisch aangevuld, als wordt voldaan aan de voorwaarden. Meer informatie hierover vindt u op de pagina over immateriële schade.

 

  • Ik heb een vergoeding voor immateriële schade ontvangen van in totaal € 5.000. Kan ik een vervolgaanvraag doen als ik nieuwe schade aan mijn woning heb?

    Als u al € 5.000 heeft ontvangen is het niet zinvol om een vervolgaanvraag in te dienen, want de maximale vergoeding voor immateriële schade is € 5.000,- In zeer uitzonderlijke situaties kennen we een hogere vergoeding toe als er sprake is van maatwerk.

  • Wat zijn de voorwaarden voor het doen van een vervolgaanvraag?

    Als u eerder al een aanvraag heeft ingediend voor immateriële schade dan kunt u een vervolgaanvraag indienen als uw persoonlijke situatie is gewijzigd en u minimaal 12 maanden geleden een beslissing* op uw aanvraag of bezwaar heeft ontvangen. 

    Wijzigingen in uw persoonlijke situatie zijn bijvoorbeeld:

    • Er is na uw eerste aanvraag een nieuwe of hogere vergoeding voor fysieke schade toegekend.
    • Er is na uw eerste aanvraag sprake geweest van een acuut onveilige situatie (AOS) waarbij de schade het gevolg is van aardbevingen.

    Na een vervolgaanvraag beoordelen we of u (alsnog) recht heeft op een (hogere) vergoeding. 
    Doe de quickscan om te weten of het zinvol is om een vervolgaanvraag in te dienen.

    *Een beslissing dat u een automatische aanvulling ontvangt telt niet mee.  

  • Waarom moet ik een vervolgaanvraag doen als jullie toch automatisch aanvullen?

    In uw situatie kan sprake zijn van andere omstandigheden dan versterking of sloop/nieuwbouw of het gelijktrekken van vergoedingen binnen een huishouden (alleen in die gevallen vullen wij vergoedingen op vaste momenten automatisch aan). Bijvoorbeeld wanneer er sprake is van een nieuwe afgeronde fysieke schadeprocedure. 

  • Kan ik een vervolgaanvraag indienen als mijn vaste vergoeding is verhoogd naar € 10.000?

    De verhoging van de vaste vergoeding naar €10.000 heeft geen invloed op een toekenning voor een (hogere) vergoeding voor immateriële schade.