Verder naar inhoud
Terug naar overzicht

17 juli 2024

"Mooi dat je iets voor een ander kunt betekenen"

Forumbibliotheek Ten Boer ligt middenin het dorp. Je loopt er makkelijk even binnen voor een boek, een cursus of een praatje. De medewerkers zijn bekende gezichten, dorpsgenoten die weten wat er leeft. Daarom gaan mensen met aardbevingsvragen soms liever naar de ‘bieb’ dan naar het IMG. Om hen goed te kunnen helpen, nam Pamela Rengers, locatiecoördinator van de bibliotheek, contact met ons op. Inmiddels hebben tientallen bewoners via de bibliotheek de weg naar het IMG gevonden.

Digitale overheid

“Online je zaken met de overheid regelen, het klinkt zo makkelijk. Maar niet iedereen heeft de vaardigheden of het zelfvertrouwen hiervoor. In de bibliotheek kunnen inwoners met vragen terecht bij het Informatiepunt Digitale Overheid. We denken mee, geven informatie of verwijzen door naar een van de zorg- en welzijnsorganisaties die hier spreekuur houden.

Op een dag kwam er een meneer langs met een aardbevingsvraag. Hij had een stapel papieren onder de arm waar hij zich geen raad mee wist. Ik dacht: daar gaan we er meer van krijgen, hoe regel ik aardbevingsdeskundigheid in de bibliotheek? Via via kwam ik in contact met Yvonne Wiltjer van het IMG. Zij helpt mensen de weg naar het IMG te vinden, op een warme, persoonlijke manier. Het klikte meteen.” 

Proefdraaien

“In die periode kon net de vergoeding voor immateriële schade, toen nog een nieuwe regeling, worden aangevraagd. Dat was een goede aanleiding voor een voorlichtingsochtend over aardbevingsschade voor de vrijwilligers van de bibliotheek. Zaakbegeleider Keimpe de Boer nam ons stap voor stap mee in het aanvraagproces van de regeling. Zo kregen we een beeld van wat er nodig was voor een aanvraag en wat mensen konden verwachten. “En komen ze er niet uit,” zei Keimpe, “dan bel je mij maar. Ga ik op huisbezoek.”

Een paar vrijwilligers hebben proefgedraaid met zo’n huisbezoek en samen met Keimpe hun aanvraag ingevuld. Ik ook. En ik moet eerlijk zeggen: dat was best confronterend. De huizen in onze straat zijn inmiddels hersteld, maar we hebben jaren in een bouwput gewoond. Daar sta je op dat moment niet zo bij stil. Je zet een hek om je huis zodat de kinderen veilig kunnen spelen. En je moppert over de troep en de herrie. Maar verder… het is wat het is. Door die vragenlijst over immateriële schade kwamen de herinneringen aan die tijd terug. Ik realiseerde me dat het allemaal niet niks was. Keimpe heeft dat heel goed begeleid.”

Praktische oplossing

“Al snel wisten de inwoners van Ten Boer dat je in de bibliotheek moet zijn voor hulp bij het aanvragen van de immateriële schadevergoeding. Sommigen hoef ik alleen maar over mijn eigen goede ervaring met een huisbezoek te vertellen. Die bellen dan zelf het IMG voor een afspraak.

Voor anderen ligt het ingewikkelder. Ze kunnen online niet uit de voeten, vragen zich af of ze het wel goed doen. Allerlei onzekerheden waardoor ze zeggen: laat maar, dit gaan we niet doen. Dat is jammer, want zij kunnen die steun goed gebruiken. Daarom hebben we een praktische oplossing bedacht. Met hun toestemming geef ik hun contactgegevens door aan Keimpe en dan belt hij, of een andere zaakbegeleider, hen voor een huisbezoek. Mensen zijn daar blij mee. Het is persoonlijk, dichtbij en je kunt je vragen kwijt. Maar er is ook ruimte voor emotie. Dat kan enorm opluchten.”

Energie

“Je verkijkt je weleens op hoeveel energie de schadeafhandeling kost. Laatst zei een meneer: “Ik heb een computer en red me er wel mee. Maar mijn vrouw is ziek en we weten niet hoe het verder gaat. Als ik me nou ook nog op die schaderegelingen moet storten… dat is teveel.” Hij vond het fijn dat er via de bibliotheek binnen afzienbare tijd contact was met een zaakbegeleider. Dat die bij hen thuis kwam, zodat hij z’n vrouw niet alleen hoefde te laten. En dat het vervolgens klaar was.”

Neutraal

“Het IMG staat voor velen voor onduidelijkheid, stress en onzekerheid. Voor alles wat niet goed gaat, de falende overheid. Dat maakt de drempel om contact te zoeken hoog. De bibliotheek daarentegen is vertrouwd én geen partij in de aardbevingsproblematiek. Wij zijn Zwitserland, zeg ik weleens. Inmiddels hebben we al zo’n 30 mensen doorverwezen naar Keimpe. Daarvan zou zeker de helft anders geen aanvraag voor vergoeding van immateriële schade hebben gedaan. Waarschijnlijk zijn het er meer, want mensen geven Keimpes telefoonnummer aan elkaar door. ‘Hij heeft me goed geholpen’, zeggen ze dan, ‘je kunt gerust bellen’. Mooi toch, als je zo samen iets voor mensen kunt betekenen?”