Zoektocht naar een Smartengeldregeling

14-05-2020

In aanloop naar het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) wordt er onderzoek gedaan naar een Smartengeldregeling voor immateriële schade. We spreken er ook over met de maatschappelijke organisaties. De regeling wordt vervolgens uitgewerkt. De vraag is: wat weten we over smartengeld in Nederland en wat heeft Groningen daaraan?

Doel van smartengeld

Smartengeld is de vergoeding die wordt toegekend bij immateriële schade. Dat is schade die iemand lijdt in de vorm van pijn, verdriet, gederfde levensvreugde of geestelijk leed. Het is ook schade die niet direct in geld valt uit te drukken. Doel van smartengeld is verzachting, erkenning en genoegdoening bieden voor het aangedane leed. Dat maakt het recht op smartengeld hoogstpersoonlijk.

Recht doen

Bij de meeste mensen is smartengeld bekend van verhalen over enorme schadevergoedingen die in Amerika worden toegekend. Honderdduizenden euro’s smartengeld voor bijvoorbeeld te hete koffie in een restaurant. Maar dat zegt voor Groningen niet zoveel. Want de Groningse situatie is, zelfs voor Nederland, uniek. Net als elke situatie van iedere Groninger. Het is daarom zoeken naar een goede basis voor een Smartengeldregeling die in lijn is met wet- en regelgeving en die recht doet aan de persoonlijke omstandigheden van Groningers.

Misverstand

Om die erkenning en verzachting te ervaren, is ook enig begrip nodig over schade die niet met smartengeld wordt vergoed. Onder andere dit verhaal delen we daarom vandaag ook in een nieuwsbrief die bij alle ons bekende schademelders op de mat landt. Smartengeld is geen vergoeding voor gemaakte kosten, want dat is materiële schade. Ook als iemand bijvoorbeeld door stress zijn baan en inkomen verliest, kan dat inkomensverlies als ‘materiële schade’ worden gezien. Vergoeding ervan gebeurt dan niet met smartengeld. Hetzelfde geldt voor de kosten van een psycholoog en gederfd woongenot. Overigens kunnen Groningers ook voor dat soort schade straks wel bij het IMG terecht.

Beperkt

In de wet staat dat slechts in een beperkt aantal gevallen recht op smartengeld bestaat. Een daarvan is als er sprake is van een ‘aantasting in de persoon’. En als uitgangspunt geldt dat zoiets onderbouwd moet worden. Ook in Groningen kan er sprake zijn van aantasting in de persoon door bodembeweging door gaswinning. Dat volgt uit antwoorden van de Hoge Raad, het hoogste rechtsorgaan voor dit soort schade.

Methodiek

Nu is het de vraag voor welke Groningers dat nu precies geldt. Recent deed het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden daar een uitspraak over. Ook is er een speciale commissie geweest die hierover advies uitbracht aan het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. We onderzoeken die uitspraken en adviezen. We zoeken daarbij aanknopingspunten voor een methodiek die de procedure voor smartengeld zo eenvoudig mogelijk maakt. Tegelijk moet deze rekening houden met de persoonlijke omstandigheden.

Erkenning

Omdat het gaat om ‘genoegdoening’ en ‘erkenning’, is het belangrijk te snappen wat de Groninger wil. De maatschappelijke organisaties Groninger Gasberaad en de Groninger Bodem Beweging helpen ons dit te begrijpen. Wij bespreken dit aan de hand van grofweg drie stappen: We stellen samen vast hoe we met elkaar spreken over de ontwikkeling. We delen wat bekend is uit onderzoek, jurisprudentie, wet- en regelgeving. We werken dit uit tot een methode met criteria die bepalen wie straks in aanmerking komt en wat de hoogte van het smartengeld is. Met een juridische basis, methodiek en procedure op hoofdlijnen, kunnen we richtbedragen bepalen. Het IMG kan vervolgens de werkwijze vaststellen.

Steeds meer informatie

Gaandeweg weten we dus steeds meer over de Smartengeldregeling. We publiceren dat onder meer op de webpagina smartengeldregeling.

Reacties

Member for

50 jaar 4 maanden

Ingediend door Anoniem (niet gecontroleerd) op do, 14/05/2020 - 11:41

Permalink

14-05-2020 11:41
Gerard
Wat ik, in elk geval, mis is een klankbordgroep of panel van Groningers. Alles lijkt over de hoofden van de Groningers te worden beslist. Daarnaast is de postcode-afhankelijke vergoeding ook niet erg fair. Heeft iemand in Loppersum langer op zijn schadevergoeding voor mijnbouwschade moeten wachten dan Delfzijlster? Heeft deze meer moeite moeten doen om zaken te regelen? Willekeur lijkt hier toe te slaan.

Member for

50 jaar 4 maanden

Ingediend door Anoniem (niet gecontroleerd) op vr, 15/05/2020 - 16:20

Als antwoord op door Anoniem (niet gecontroleerd)

Permalink

15-05-2020 16:20
Martin, TCMG
U schrijft deze reactie pal onder een alinea waarin we uitleggen dat we de maatschappelijke organisaties gevraagd hebben ons te helpen om te begrijpen hoe de Groninger dit alles ervaart.

Member for

50 jaar 4 maanden

Ingediend door Anoniem (niet gecontroleerd) op do, 14/05/2020 - 13:13

Permalink

14-05-2020 13:13
Dieta Kruizinga.
Wat zou ik graag vertellen wat 20 jaar vechten om erkenning doet met je lichaam en je gezin. Helaas lijkt het wel of het voor de rechter belangrijker is hoeveel dossiers je hebt en hoe veel erkend is als A en B schade. Dat je er mee naar bed gaat en alles de hele nacht door je hoofd spookt om vervolgens in de morgen doodmoe op te staan , telt niet . Dan heb ik het niet eens over alle beloftes die worden gegeven en zomaar weer teniet worden gedaan. Laat ons zelf ons verhaal doen dat heeft denk ik meer impact.

Member for

50 jaar 4 maanden

Ingediend door Anoniem (niet gecontroleerd) op vr, 15/05/2020 - 16:25

Als antwoord op door Anoniem (niet gecontroleerd)

Permalink

15-05-2020 16:25
Martin, TCMG
Mevrouw Kruizinga, dat is precies wat we graag willen: dat mensen uit Groningen hun verhaal aan ons vertellen! Wij horen graag wat uw ervaringen zijn. U kunt uw verhaal vertellen door ons een mail te sturen naar communicatie@schadedoormijnbouw.nl. Wij zien uw bericht met belangstelling tegemoet. 

Member for

50 jaar 4 maanden

Ingediend door Anoniem (niet gecontroleerd) op ma, 18/05/2020 - 15:43

Als antwoord op door Anoniem (niet gecontroleerd)

Permalink

18-05-2020 15:43
marcel Drenth
Volgens mij is het allemaal niet te bevatten en is ieder mens uniek, in zijn beleving van het hele aardbeving verhaal. Heb altijd gedacht dat ik niet kapot kon. Maar het is gelukt.
Jaren slecht slapen actie voeren voor eerlijke afhandeling. in combinatie met een full time baan. Nu werkloos omdat het allemaal niet meer gaat concentratie probleem op het werk . door te weinig slaap. BEDANKT

Member for

50 jaar 4 maanden

Ingediend door Anoniem (niet gecontroleerd) op do, 14/05/2020 - 21:56

Permalink

14-05-2020 21:56
G
Indd Dieta zonder de gedupeerden aan te horen zullen jullie nooit begrijpen wat het met ons doet.
Het heeft ons in iedergeval in veel dingen voorgoed veranderd.en de angst dat je nooit weet of er een klapper komt en of je dan ook veilig bent.
Dat je totaal overgeleverd bent aan iets waarvan je niet weet of die komt en als die komt wat er dan evt kan gebeuren met je gezin.moet ik kiezen wie ik kan redden mocht het komen tot een klapper waarbij je woning instort.en dan hoe je alle jaren behandeld wordt als een stuk stront.niet geloven worden ,bedonderd worden en bewust ten behoeve van geld zijn we in groningen overgeleverd aan groot machten als shell en overheid.
Een overheid die ons hadden moeten beschermen.
Als het maar geen verhaaltje belastingdienst kinderopvangschandaal.
Nu is het tijd voor tcmg om te laten zien dat de overheid er is voor ons.
En kom niet aan met 3000 fooi en fooi kan je het niet eens noemen na honderden miljarden die verdient zijn.zelfs al kreeg elke gedupeerde 10 k staat dat nog niet in verhouding tot de lusten die shell/nam overheid en nl heeft gehad over de rug van groningers.
Dus luister naar hun verhaal en vergoed zeer ruim alleen dan laten jullie zien dat jullie ons serieus nemen en oprecht ons vertrouwen terug willen want anders is het hek van de dam.want we pikken het niet langer kruimels te krijgen.

Member for

50 jaar 4 maanden

Ingediend door Anoniem (niet gecontroleerd) op vr, 15/05/2020 - 16:38

Als antwoord op door Anoniem (niet gecontroleerd)

Permalink

15-05-2020 16:38
Martin, TCMG
Zoals u in het verhaal op onze site en in de nieuwsbrief kunt lezen hebben we de maatschappelijke organisaties GBB en Gasberaad gevraagd ons te helpen als vertegenwoordigers van mensen met schade. Daarbij willen we graag dat mensen uit Groningen hun verhaal aan ons vertellen. Dat heeft u nu beknopt gedaan. Mocht u hier meer over kwijt willen, stuur ons dan een mail naar communicatie@schadedoormijnbouw.nl.

Member for

50 jaar 4 maanden

Ingediend door Anoniem (niet gecontroleerd) op vr, 15/05/2020 - 19:19

Permalink

15-05-2020 19:19
Albert
Hallo. Ik vroeg mij af wanneer het IMG gaat starten. Want wij zijn van plan ons huis te verkopen maar krijgen er mede door mijnbouwschade toch minder voor dan gehoopt. En wij willen dus wel graag gebruik maken van die waardedalingsregeling.

Member for

50 jaar 4 maanden

Ingediend door Anoniem (niet gecontroleerd) op ma, 18/05/2020 - 17:54

Als antwoord op door Anoniem (niet gecontroleerd)

Permalink

18-05-2020 17:54
Martin, TCMG
Ook al verkoopt u het huis, u zult nog recht houden op de vergoeding voor de waardedaling die in de regio is vastgesteld voor de tijd dat u het in bezit had in de periode 2012-2019.

Het Instituut Mijnbouwschade Groningen start op 1 juli a.s.  Vanaf dat moment worden nieuwe regelingen vastgesteld, waaronder ook de waardedalingsregeling. In onze laatste nieuwsbrief leest u er meer over: https://schadedoormijnbouw.nl/nieuwsbrief

Member for

50 jaar 4 maanden

Ingediend door Anoniem (niet gecontroleerd) op ma, 18/05/2020 - 20:56

Als antwoord op door Anoniem (niet gecontroleerd)

Permalink

18-05-2020 20:56
B. Ubink van der Spek
En wat nu als er door aardbevingsschade na 2019 een verdere waardedaling plaats vond, vindt of plaats zal vinden? Want niet alleen waren er na 2019 nog aardbevingen, die zullen er voorlopig ook nog wel blijven komen. Of moet alles afgedaan worden in een finale kwijting berekend over 2012-2019?

Reactie toevoegen

Uw reactie wordt automatisch onder dit nieuwsbericht geplaatst. Vermeld daarom geen persoonlijke gegevens.
 
 

Nieuwsbrief

omslag nieuwsbrief

Onze nieuwsbrief verschijnt vijf keer per jaar. U kunt hem ontvangen per post of per mail.

 Aanmelden