Verder naar inhoud
Terug naar alle algoritmes

Persoonlijke Impact Analyse - Immateriële Schade

Bij het IMG bestaat de regeling Immateriële Schade (IMS), waarbij mensen een vergoeding kunnen krijgen wanneer zij stress, angst of andere psychische klachten hebben gekregen door de aardbevingen. Voor IMS kan de aanvrager een vragenlijst (de persoonlijke impact analyse (PIA)) invullen om de impact van de aardbevingen op hem of haar te omschrijven.
Organisatie: Instituut Mijnbouwschade Groningen
Contact: fg@schadedoormijnbouw.nl en privacy@schadedoormijnbouw.nl
Publicatiecategorie: Impactvolle algoritmes
Status: In gebruik
Begindatum:
Thema:
  • Recht
  • Zorg en gezondheid
  • Natuur en milieu

Verantwoord gebruik

Doel en impact

Doel: de PIA wordt door het IMG gebruikt om te bepalen hoeveel (geestelijke) last iemand gehad heeft van de aardbevingen. Dit is van belang voor de schadevergoeding die een aanvrager zou moeten krijgen. Het invullen van de PIA-vragenlijst is niet verplicht bij het doen van een aanvraag. Bovendien kan de uitkomst van de PIA alleen leiden tot een gelijke of een hogere schadevergoeding.


Impact: De PIA heeft effect op de hoogte van de schadevergoeding. Ieder antwoord op een vraag uit de PIA-lijst krijgt een score. Op basis van alle scores uit de PIA-vragenlijst wordt er een zogenaamd PIA-profiel opgesteld. Dit PIA-profiel kan ervoor zorgen dat een aanvrager recht heeft op meer schadevergoeding.


Soms kunnen aanvragers de PIA heftig vinden, omdat zij worden herinnerd aan de angst- en schrikgevoelens die zij hebben gehad gedurende of na een aardbeving.

Afwegingen

Voordelen:

  • De PIA maakt het mogelijk om individuele gevallen te beoordelen
  • De PIA doet recht aan de situatie van een individuele aanvrager
  • De PIA geeft een aanvrager de kans om zijn persoonlijke situatie en de impact die dit op hem heeft gemaakt te beschrijven in zijn aanvraag voor immateriële schadevergoeding.


Nadelen:

  • De PIA moet door de aanvrager zelf ingevuld worden. Daarmee zegt de PIA iets over de ervaringen van een aanvrager. De uitkomst van de PIA  kan dus niet zeggen of de aanvrager daadwerkelijk immateriële schade heeft geleden, alleen hoe de aanvrager de omstandigheden ervaren heeft.
  • Het invullen van de PIA kan heftig zijn voor een aanvrager, aangezien de kans aanwezig is dat dit opnieuw angstgevoelens en stress oproept.

Menselijke tussenkomst

De uitkomst van de PIA heeft invloed op de hoogte van de schadevergoeding waar een aanvrager bij een IMS aanvraag recht op heeft. De uitkomst van de PIA kan alleen zorgen voor een gelijke of een hogere schadevergoeding, nooit voor een lagere schadevergoeding. De PIA bevat een aantal vragen en stellingen, de aanvrager moet voor iedere vraag of stelling een cijfer geven. Het cijfer 1 betekent dat de aanvrager het helemaal niet eens is met de stelling of dat de situatie niet voor de aanvrager geldt, 5 betekent dat de aanvrager het eens is met de stelling of dat de situatie wel voor de aanvrager geldt. Aan ieder antwoord uit de PIA wordt een score toegekend. Deze scores worden bij elkaar opgeteld. De optelsom van de scores bepaalt of en hoeveel de aanvrager recht heeft op verhoging van de schadevergoeding. De scores worden altijd overgenomen, er vindt dus geen menselijke controle plaats. Er is ook geen menselijke controle nodig, omdat de PIA-score eigenlijk gewoon een optelsom is van de antwoorden die iemand tijdens het invullen van de PIA geeft. De uitkomst is dus eenvoudig na te rekenen en zal bovendien in soortgelijke gevallen hetzelfde zijn.

Risicobeheer

Bij de ontwikkeling van de PIA is een DPIA uitgevoerd. Uit deze DPIA zijn risico’s voortgekomen. Op basis daarvan heeft het IMG besloten om de PIA zo te ontwikkelen dat de uitkomst er alleen voor kan zorgen dat de schadevergoeding waar de aanvrager recht op heeft gelijk blijft of hoger wordt.


Risico: het invullen van de PIA kan gevoelens van angst en stress bij een aanvrager oproepen omdat de vragen gaan over de ervaringen van een aanvrager. Maatregel: dit risico kan op dit moment niet weggenomen worden.

Wettelijke basis

Artikel 2 lid 3 sub a onder 3 Tijdelijke wet Groningen: Het Instituut heeft tot taak en is bevoegd schade af te handelen en daartoe de omvang van de vergoeding van schade of, indien de aanvrager dit wenst en de schade zich daarvoor leent, de te treffen maatregelen in natura vast te stellen.

Toelichting op impacttoetsen

Er is een DPIA uitgevoerd op de regeling Immateriële Schade.


Er is geen Fundamental Rights Impact Assessment uitgevoerd op de Persoonlijke Impact Assesment, omdat de rekenmethode geen AI-systeem is. Het algoritme voldoet namelijk niet aan de definitie van een AI-systeem en er worden geen AI-technieken toegepast.