Algoritmes
In dit Algoritmeregister publiceren wij informatie over algoritmes die wij gebruiken in ons werk. We focussen op impactvolle algoritmes en geven de bezoeker inzicht in hoe deze algoritmes werken.
-
Beeldherkenning Imagematching: Eerder behandelde schades
Laatst gewijzigd op:juli 2024
Lees meer over Beeldherkenning Imagematching: Eerder behandelde schades -
Waardedaling ”Wie komt in aanmerking?”
Laatst gewijzigd op:september 2024
Lees meer over Waardedaling ”Wie komt in aanmerking?” -
Rekenmethode Waardedaling
Laatst gewijzigd op:september 2024
Lees meer over Rekenmethode Waardedaling -
Persoonlijke Impact Analyse - Immateriële Schade
Laatst gewijzigd op:oktober 2024
Lees meer over Persoonlijke Impact Analyse - Immateriële Schade
Over algoritmes
-
Wat is een algoritme?
Een algoritme is een set van regels en instructies die een computer geautomatiseerd volgt bij het maken van berekeningen om een probleem op te lossen of een vraag te beantwoorden.
-
Waarom een Algoritmeregister?
Het Algoritmeregister is een initiatief van de Rijksoverheid naar aanleiding van de Toeslagenaffaire. Dankzij het Algoritmeregister wordt het gebruik van algoritmes door de overheid een stuk transparanter en begrijpelijker voor burgers. Op die manier kunnen wij als IMG op een verantwoorde manier algoritmes blijven inzetten.
-
Welke algoritmes?
Het IMG dient algoritmes te publiceren in het Algoritmeregister van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties. Niet al onze algoritmes welteverstaan, maar alleen de algoritmes die aan de voorwaarden voor registratie voldoen.
Zo dienen algoritmes die worden gebruikt in een proces waarbij er rechtsgevolgen ontstaan voor burgers gepubliceerd te worden. Daarbij dient het algoritme een significant effect te hebben voor de uitkomst van een proces.
Per algoritme valt in het Algoritmeregister onder andere te lezen wat het doel en de impact van dat algoritme is, welke afwegingen er bestaan voor de inzet van dat algoritme en welke risicoanalyses (die in het algoritmeregister ‘impacttoetsen’ genoemd worden) er gedaan zijn. Daarnaast wordt op een zeer eenvoudige manier uitgelegd hoe de algoritmes technisch in elkaar steken.